Pitääkö hyvän handlerin osata tehdä kahdeksikko?
Pitääkö hyvällä handlerillä olla pitkät hiukset?
jne. Eli tässä tekstissä käsittelen enemmän aiheita:
Millainen handleri on muita ihmisiä kohtaan?
Miten handler tulkitsee koiran eleitä, ilmeitä, rakennetta ja luonnetta?
Kuinka paljon hyvä handleri on valmis panostamaan yhden koiran esittämiseen yhdessä näyttelyssä?
Miten handleri valmistautuu henkisesti ja fyysisesti jokaiseen näyttelyyn?
Tein kysymyksiä, joihin vastaan mahdollisimman laajasti. Aloitetaan...
Hyvä handleri on avoin muille ihmisille ja valmis oppimaan uutta. Handleri pitää handlattaviensa tason tarpeeksi korkealla (Eli jos yleensä handlaa pääasiassa rotunsa parhaita / ryhmäsijoittujia, ei ota yhtäkkiä koiraa joka ei ikinä ole ollut näyttelyissä tai harjoituksissa, ja jonka omistaja/kasvattaja eivät ole erityisen näyttelytietoisia), mutta on valmis toisinaan kokeilemaan uutta, eli handlerilla pitää olla koirasilmää! Hyvä handleri on kannustava muita ihmisiä kohtaan - niin muut näytteilleasettajat kuin omistajatkin - ja pitää huolen itsestään. Hyvä handleri tietää mitä tekee, mutta on valmis vastaanottamaan apua korkeammalta kantilta.
Mitä handlerin tulee tietää koirasta yksilönä?
Ensinnäkin nimi, koiran ikä, rotu, sukupuoli, kasvattaja, omistaja, rodun käyttötarkoitus... Yleisiä asioita. Onko se ennen käynyt näyttelyissä? Onko handleri vaihtunut koiralla usein? Millainen se yleensä on luonteeltaan kotona? Entä lenkillä? Tai näyttelyssä/treeneissä?
Miten handleri valmistautuu henkisesti ja fyysisesti jokaiseen näyttelyyn?
Hyvällä handlerillä tulee olla suht hyvä peruskunto, jotta kehässä keskittyminen koiraan, ei mene siihen että mietitään että jaksaako juosta kierroksen loppuun yhtä kepeästi. Kehässä pitää olla ryhdikkäänä, ja juurikin pitää juosta kepeän rennosti, ei ylimääräisiä loikkia, laahustavia askeleita tai takapotkuja (heh). (Esimerkkinä hyvästä juoksemisesta, Nea Harjanne! Katselin tämän menoa taas messarissa SM- finaalissa. Se oli niin excellent! En tiedä mitä muut ovat siitä mieltä, mutta minä pidin!) Henkisesti valmistautuminen on tärkeää. Tuomari voi kysyä jotain yllättävää. Vältä "Ööööö..." vaihetta. Monet vastaavat kysymyksiin - vaikka tietäisivätkin vastauksen - pienellä "Ööö" soinnulla ja sitten oikea vastaus tulee. Yleensä tuomari kysyy koiran ikää. Siihen itse vastaan yleensä "Öö neljä ja puoli", eli siihen tulee ehkä sekunnin murto-osan ajan pieni ö- kirjain. Tämä on niitä asioita joihin itse pystyy vaikuttamaan.
Miten handlerin tulisi koirasta tulkita?
Koiran eleet ja ilmeet. Pystyykö niitä muokkaamaan? Saako koiran korvat "hörölle" vaikka maiskuttamalla? Koiran rakenne. Miten peitän mahdolliset virheet? Miten korostan hyviä puolia? Kappas, koiralla on hieman korkeat korvat vaikka pitäisi olla matalat korvat. Laitan namikättä alemmas ja korvatkin laskeutuu alemmas. Koiran luonne. Pelkääkö/Väistääkö se tuomaria? Jos menen itse lähelle koiraa, niin se ei ehkä väistä tuomaria, kun samalla vielä rapsutan sitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti